Školarci 27. travnja 2024.

Polovica roditelja smatra da su društveni mediji loši za mentalno zdravlje djece

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možemo gotovo sa sigurnošću reći da nema nikakve sumnje da su društveni mediji loši za mentalno zdravlje djece. Nisu isključivo loši, naravno, ali količina loših utjecaja na djecu ogromna je.

Naslov kaže: Polovica roditelja smatra da su društveni mediji loši za mentalno zdravlje djece. Da, ovaj se naslov odnosi na roditelje djece u SAD-u, gdje je istraživanje provedeno. No, činjenica je da ta tvrdnja zapravo može vrijediti i sasvim sigurno za, na primjer, Europu. Nema više puno sumnji da su društveni mediji loš izbor za mjesto na kojem bi se trebala na bilo koji način okupljati djeca.

Ovo je istraživanje provedeno na inicijativu pokreta za mentalno zdravlje djece On Our Sleeves, a rezultati su tek dodatno istaknuli rastuću zabrinutost o tome kako ove platforme utječu na dobrobit djece i adolescenata. Ovaj pokret, inače, potiče roditelje da pomognu svojoj djeci tako što će redovito razgovarati o tome kako se njihova djeca osjećaju prilikom i zbog korištenja društvenih medija.

Možda te zanima... Kći Jennifer Garner zahvalna je mami jer joj brani društvene mreže Školarci

Iako su prošle godine neke platforme poput TikToka uvele nove sigurnosne mjere, a zakonodavci govorili o ograničavanju pristupa, to nije dovoljno, kažu stručnjaci.

"Ovo je pozitivan korak, ali roditelji ne mogu vjerovati da je to dovoljno", rekla je dr. Ariana Hoet, klinička direktorica On Our Sleeves i pedijatrijska psihologinja. "Društveni mediji imaju sposobnost povećati tjeskobu i depresiju kod djece kada se koriste neprikladno, kao i potencijalno ih izložiti neprikladnim dijeljenjima, uvredljivom jeziku, maltretiranju i slično."

U istraživanju je sudjelovalo više od 2000 odraslih Amerikanaca, uključujući više od 700 roditelja djece mlađe od 18 godina, krajem ožujka i početkom travnja. Osim što je istraživanje pokazalo porast u broju roditelja koji smatraju da društveni mediji loše utječu na mentalno zdravlje njihove djece, pokazalo se i da je broj odraslih koji su rekli da društveni mediji pozitivno utječu na mentalno zdravlje djece pao na nešto više od jedne trećine. Ako vam se to čini kao puno, zapravo, za usporedbu – godine 2022. bilo ih je u toj kategoriji čak 43%.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

“Budite znatiželjni i pratite što vaše dijete radi na društvenim mrežama. Preuzimanje aktivne uloge u njihovom angažmanu na društvenim mrežama, umjesto jednostavnog ograničavanja njihove izloženosti, može im pomoći da se osjećaju ugodno postavljati pitanja, prijavljivati ​​zabrinutosti i tražiti pomoć kada im je potrebna,” rekla je Hoet u priopćenju za bolničke vijesti.

No, jedna brojka zvuči poprilično zabrinjavajuće. Naime, unatoč ovakvim rezultatima i stavu da su društveni mediji loši za mentalno zdravlje djece, sada je manje roditelja reklo da im je ugodno razgovarati sa svojom djecom o mentalnom zdravlju — 86%. Za usporedbu, prošle ih je godine bilo 91%.

Pokret On Our Sleeves, inače, nudi besplatne vodiče s alatima za započinjanje razgovora o društvenim medijima, kao i strategije o tome kako postaviti granice i zaštititi djecu. Roditelji i skrbnici mogu zamoliti djecu da im pokažu svoj omiljeni video, kanal ili influencera, a zatim nadopuniti razgovor otvorenim pitanjima, pazeći da ih slušaju. Razvijanje obiteljskog plana društvenih medija može minimizirati sukobe, podržati dobre izbore i spriječiti zlouporabu.

Razgovarajte s djecom o tome kako potražiti pomoć od odrasle osobe kojoj vjerujete ako osjećaju da se događa nešto nesigurno. Recite im koji će roditeljski nadzor i postavke biti postavljeni za korištenje društvenih medija i zašto.

Možda te zanima... Psihologinja: Sustavne su promjene nužne, ali roditelji i dalje igraju ključnu ulogu u životima djece Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.